Ζέφυρος - Ρόδος, 85100 - Κτίριο ΔΟΥ, 6ος Όροφος 2241038151
Tηλέφωνο:

2241038151

Δευτέρα - Παρασκευή

8:00 π.μ - 4:00 μ.μ

Email:

farmsyldod@gmail.com

Slide 1

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Περισσότεροι από 150 Φαρμακοποιοί στο νομό μας, φροντίζουν καθημερινά για την υγεία σου

Slide 2

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!
ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Μάθε όλα τα επιστημονικά νέα για την υγεία μέσα από το blog μας

previous arrow
next arrow

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση των φαρμάκων

06/12/2016

Με «κόφτη» οι μειώσεις στις τιμές off-patent και γενοσήμων. Χωρίς να περιέχει εκπλήξεις ως προς μέγεθος των μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, βάσει της οποίας θα εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών.

Για τα φάρμακα σε καθεστώς προστασίας (on-patent) δεν υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τιμών τους, καθώς παραμένει «ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών του ιδίου φαρμάκου, ως προς τη δραστική ουσία, φαρμακοτεχνική μορφή, περιεκτικότητα και συσκευασία, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύουν αξιόπιστα στοιχεία. Για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο, πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Αντίστοιχα, η τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων των οποίων έχει λήξει η πατέντα τους (off-patent), μειώνεται, είτε στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία είτε στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,ανάλογα με το ποια είναι σε κάθε περίπτωση η χαμηλότερη τιμή η οποία και λαμβάνεται υπόψη, χωρίς η τιμή του να μειωθεί χαμηλότερα από τη χαμηλότερη προκύπτουσα τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, η τιμή δεν θα μπορεί να πέσει κάτω από τα 7 ευρώ. Όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση, «με σκοπό την προώθηση της χρήσης λιγότερο δαπανηρών θεραπειών και την προστασία της δημόσιας υγείας, και με σκοπό να μην υπονομεύεται η επάρκεια των εν λόγω προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, οι μειώσεις σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στα φαρμακευτικά προϊόντα αναφοράς χωρίς προστασία με λιανική τιμή άνω των 7 ευρώ και τα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,25 ευρώ».

Ως προς τα γενόσημα, η τιμή τους εξακολουθεί να διαμορφώνεται στο 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς. Και εδώ, όμως, το υπουργείο Υγείας προβλέπει «κόφτη» στις μειώσεις. Συγκεκριμένα, «με σκοπό την προώθηση της χρήσης λιγότερο δαπανηρών θεραπειών και την προστασία της δημόσιας υγείας, και με σκοπό να μην υπονομεύεται η επάρκεια των εν λόγω προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, οι μειώσεις σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου θα εφαρμοστούν στα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα με λιανική τιμή άνω των 6 ευρώ και στα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,20 ευρώ, από τις 2 Δεκεμβρίου 2016».

Επιπλέον, οι μειώσεις τιμών που προκύπτουν, δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες από 10%. Στην περίπτωση, όμως, που η τιμή του γενοσήμου είναι μεγαλύτερη από αυτήν του προϊόντος αναφοράς, τότε η προστασία του 10% δεν θα ισχύει και θα εφαρμόζεται το 65% της τιμής του off-patent.

Διαβάστε αναλυτικά την Υπουργική Απόφαση ΕΔΩ

Για να δείτε τις προτεινόμενες τιμές πατήστε  εδώ (τελευταία ενημέρωση 6/12/2016 14:45 μμ)

fs12 edapy
fs12 sydagografisi
fs12 eopyy
fs12 pfs
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνηστε μαζι μας
Tηλ. 2241038151
Εφημερίες Ρόδου
Εφημερίες Νησιών

Login